løsning, eller måske bedre: den model, efter hvilken man prøver at anskueliggøre det. I ikke-eksistentialistiske anskuelser skelner man nemlig nu traditionelt mellem to lag i mennesket. Man kan benævne dem forskelligt. Man kan tale om det accidentielle og det substantielle, dvs. man skelner mellem tilføjede, transitoriske, tilfældige, ydre egenskaber og bestemmelser på
den ene side, og på den anden side personlighedens inderste kerne, det intakte selv, sjælen, »hjertet«, det evige, der står bagved og ligesom bærer hele den skiftende udrustning af forhold, tanker, følelser.
Men selve denne model af ydre og indre, denne skelnen mellem to lag, forkaster eksistentialismen. Alt indhold er »ydre«, alt der kan nævnes, defineres, indholdsbestemmes, er samtidig det, som man kan distancere sig fra – og som man altså ikke kan identificere sig med eller ved. Bliver man derfor inden for det indholdsbestemtes omfang, må man hævde, at der bag alt det »ydre« ingenting er. Det kan altsammen skrælles af. Man kan ikke ved afklædningen gøre holdt et eller andet sted og sige, at nu har man selvet; afklædningen fortsætter, også når tøjet er taget af. Man affører sig alt – og finder intet.
For eksistentialismen beror identiteten altså ikke på en inderste personlighedens integritet, og just det gør identifikationsproblemet penibelt. Det selv, i hvilket man skal finde sin oprindelse, er ikke et noget. Hvad er det da?