tr
Takiyettin Memgüşoğlu

Felsefeye Giriş

Obavesti me kada knjiga bude dodata
Da biste čitali ovu knjigu otpremite EPUB ili FB2 datoteku na Bookmate. Kako da otpremim knjigu?
 Felsefeyi akademinin, hayattan soyutlanmış kavramlarının insani pratikleri ve tecrübeleri tam olarak yansıtmayan sınırlı ve dar çerçevesine hapsetmek yerine hayatın tazeliğine ve canlılığına temas eden, evrende bulunan her şeyi tam olarak kuşatan bir genişlikle ele almak gerekir.

Aksi halde, küçük bir çevrenin anlaşılması ve paylaşılması son derece zor akademik ilgilerinin tutsağı olmuş bir düşünce evreni ortaya çıkar ki bu, her türlü entelektüel etkileşimi ve aynı zamanda geniş kitlelerin bu yöndeki ilgilerini dışarıda bırakır. Bunun bir sonucu olarak toplumsal ve bireyler arası çatışma ve gerilim yaratan genel bir basiretsizlik hali olarak karşımızda beliren mevcut durumda, akıldan ve sağduyudan uzak, hayatın ve insani dünyanın temel problemleri üzerinde asgari bir tartışma, konuşma ve en önemlisi düşünme pratiği oluşturamamış bir topluluğun gürültücülüğü ve «idare ediciliği» daha iyi anlaşılır.

Sakin, tutarlı, ölçülü bir biçimde İyi, Güzel, Doğru hakkında yetkin ve upuygun sorular sormanın, varolan her şey hakkında hayattan hiçbir zaman ayrı düşmeyen bir kavramsal zeminde yöntemsel ve sistematik düşünmenin örnekleri ise çok fazla değildir.

T. Mengüşoğlu güncelliğini koruyan bu eseriyle, özellikle Nietzsche ve Scheler'i takip ederek bize, hayatın hem pratik hem de teorik alanlarında yeni ufuklar açan doğru düşünmenin imkânlarıyla ilgili ipuçları veriyor ve felsefenin herkes için ulaşılabilir olduğunu gösteriyor.  





Ova knjiga je trenutno nedostupna
445 štampanih stranica
Godina izdavanja
2014
Da li već pročitali? Kakvo je vaše mišljenje?
👍👎

Citati

  • nurzdmrje citiraoпре 5 година
    Matematiğin incelediği nesneler, örneğin bir eğri, realitede yoktur. Mantığın incelediği alan, yani düşünceler de real dünyada bulunan fiziksel-maddi şeyler değildirler; bu bilimleri bir bilim grubuna yerleştirme olanağı yoktur.
  • Osman Karapınarje citiraoпре 6 година
    Bilgi nedir, nitelikleri nelerdir, ilgilendiği kaynak nerededir? Bilgi ne gibi öğelerden oluşur? Kesin bilgi ne demektir? gibi sorularla ancak felsefe uğraşabilir. Felsefe bu sorularla da yetinmez; bilginin kazanıldığı “şey” ile olan ilişkisini ve bu ilişkiyi kuran bağları –bilgi edimlerini/aktlarını– ve genellikle bilgide “araştırma” (problem bilinci) ve “ilerleme”nin neye dayandığını inceler; araştırma sonucunda elde edilen bilginin, onun kazanıldığı “şey”e uygun gelip gelmediği (hakikat problemi) ve bunun “ölçütü” (kriteriumu) üzerinde durur
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)