da

Jane Austen

Jane Austen var en engelsk romanforfatter.

Posthumt idealiseret portræt af Jane Austen, fra 1873 efter tegning af hendes søster Cassandra.
Austens romaner har, trods det særlige 1800-talsmiljø de udspiller sig i, holdt deres popularitet op gennem årene og hører i dag til de mest populære klassikere med gentagne filmatiseringer. Det skyldes ikke mindst Austens sproglige elegance og fine miljø— og karakterskildringer. Hun mestrer at portrættere sine personer og deres følelser gennem dialog, og den udvikling, personerne gennemgår, bliver skildret uden et overflødigt ord og med underliggende humor og ironi. Hendes figurer fremstår således meget levende og genkendelige. Som anmelder Mogens Knudsen skrev i Information i forbindelse med den første danske oversættelse af Emma: "Alle hendes figurer træder os lyslevende i møde tværs gennem deres historiske mundering. Giv dem andre hatte, bukser eller kjoler på, og vi har dem spadserende rundt imellem os i dag."

Kun fire romaner blev udgivet i Austens egen levetid: Fornuft og følelse, Stolthed og fordom, Mansfield Park og Emma, hvoraf Mansfield Park var den største salgssucces. Northanger Abbey, der blev færdiggjort i 1803, og Overtalelse, der lå færdig lige inden Austens død i 1817, blev udgivet posthumt i 1818 i en samlet udgave. Ungdomsromanen Lady Susan, der afviger en del fra de øvrige værker, blev først udgivet i 1871 sammen med de to ufærdige romaner Sandition og The Watsons.
godine života: 16 decembra 1775 18 jula 1817

Knjige

Audio-knjige

Citati

Erik Johansen Jappeje citiraoпре 2 године
De var forholdsvis kønne, havde modtaget undervisning på et af de fineste private institutter i London, rådede over en formue på tyve tusinde pund, havde for vane at bruge mere, end de burde, og at omgås standspersoner. De var derfor i enhver henseende berettigede til at have høje tanker om sig selv og ringe om andre.
Erik Johansen Jappeje citiraoпре 2 године
Jane havde det på ingen måde bedre. Da søstrene hørte dette, gentog de tre-fire gange, hvor kede af det de dog var, hvor ubehageligt det var at lide af en slem forkølelse, og hvor meget det var dem imod selv at være syge. Så tænkte de ikke mere over det, og deres ligegyldighed over for Jane, når hun ikke var til stede, fik Elizabeth til med god samvittighed at hengive sig til sin oprindelige modvilje mod dem.
Erik Johansen Jappeje citiraoпре 2 године
Mr. Collins var ikke en kløgtig mand, og undervisning og selskabelighed havde ikke rådet bod på de medfødte mangler. Han havde levet størstedelen af sit liv under vejledning af en uvidende og påholdende far, og skønt indskrevet ved et af universiteterne havde han blot opfyldt de mest nødvendige betingelser uden at knytte nogen nyttige bekendtskaber. Den underkastelse, hans far havde opdraget ham til, havde oprindelig gjort ham meget ydmyg, men det modvirkedes nu en del af den form for indbildskhed, som opstår hos svagtbegavede, der har levet afsondret og oplever uventet medgang.

Utisci

Sanne Kunddalje podelio/la utisakпре 6 месеци
👍Vredna čitanja

⭐⭐
Frygtelig lyd

 • Jane Austen
  Emma
  • 211
  • 50
  • 1
  • 32
  da
  Knjige
 • louiseberg85je podelio/la utisakпре 10 месеци
  🎯Zdrav
  💞Romantična
  👍Vredna čitanja

  Typisk engelsk litteratur, på den romantisk måde, uden er det bliver sukkersødt

 • Jane Austen
  Stolthed og fordom
  • 187
  • 10
  • 7
  • 28
  da
  Knjige
 • Anne Mortensenje podelio/la utisakпре 2 месеца
  👍Vredna čitanja

  Rigtig god Austen bog, afslutningen er dog lidt flad og mangler den dybde som resten af fortællingen har...

  fb2epub
  Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)