Du känner kanske till den indelte soldaten — bygdens trygge son, som skötte sitt torp tills han en dag kallades att försvara sitt land. Men känner du till hans motsvarighet i städerna?
I fyra hundra år fanns det värvade yrkessoldater i den svenska armén men som hamnat i skuggan av de indelta och värnpliktiga. Många kom in i det militära av något slags tvång, betalningen var usel och disciplinen rigorös. Tillsammans med sin familj kommenderades de till någon garnisonsstad i riket, där de inkvarterades i skrymslen ingen annan ville ha och betraktades som oönskade främlingar. Periodvis var de entledigade och fick då klara sig bäst de kunde, vilket ofta ledde till oroligheter i städerna.
En myt uppstod snart om dem som ”nationens avskum”. Men det är inte hela sanningen. Delar av de värvade utgjorde också militärens absoluta elit, såsom rangregementena Svea och Göta livgarde, förlagda i imponerande kaserner.
Med denna dubbelhet som utgångspunkt berättas här för första gången de värvade soldaternas historia. Boken bygger på omfattande arkivforskningar och målar upp soldatliv som pendlar drastiskt mellan framgång och motgång, stolthet och skam, krig och fred.