bookmate game
da
Knjige
Geeti Amiri

Glansbilleder

For tre år siden trådte dengang 24-årige Geeti Amiri ind på scenen, som pragteksemplet på en mønsterbryder. Selvom hun var opvokset i en flygtningefamilie på kontanthjælp, var det lykkedes hende at klare sig godt, komme ind på en videregående uddannelse og hun kunne pænt smile til fotografen.
Men billedet var et glansbillede, uden alle de mørke sider af hendes fortid: volden i hjemmet, der sendte hende på krisecenter og efterfølgende ud på en lang rejse på egen hånd, hvor hun har måttet kæmpe mod den ydre verdens fordomme og sin egen indre arv.
Kort tid efter krakelerede glansbilledet og den rigtige Geeti Amiri tog bladet fra munden. Siden har vi kendt hende som kontroversiel blogger og debattør, der har taget et opgør med det «rådne kvindesyn» hun mener hersker i danske minoritetsmiljøer, og med det dysfunktionelle system-Danmark, der ser passivt til.
Glansbilleder er hendes personlige beretning om en opvækst som flygtning i Danmark. Om kultursammenstød og kampen for at vinde retten til eget liv. Om frihedsberøvelse, vold og tvangsfjernelse. Om flugten fra Afghanistan og ankomsten til Danmark. Om at finde sine rødder og lære af sine fejltagelser og tro på at det gode sejrer — trods alt.

Geeti Amiri, født 1989 i Kabul i Afghanistan og kom til Danmark med sine forældre, som var politiske flygtninge, da hun var fire år. Hun er vokset op i København og arbejder i dag som debattør og blogger på Berlingske og Ekstra Bladet.
196 štampanih stranica
Vlasnik autorskih prava
Lindhardt og Ringhof
Prvi put objavljeno
2016
Godina izdavanja
2016
Da li već pročitali? Kakvo je vaše mišljenje?
👍👎

Utisci

 • Vibeke Just Larsenje podelio/la utisakпре 4 године
  👍Vredna čitanja
  💡Poučna
  🎯Zdrav
  🚀Čita se u jednom dahu

  Man bliver ydmyg og tænksom af at læse bogen

 • Helle Vedelje podelio/la utisakпре 5 година
  👍Vredna čitanja
  💀Jeziva
  💡Poučna
  🎯Zdrav
  🚀Čita se u jednom dahu

  Rigtig velskrevet bog. Jeg finder kvindeundertrykkelsen skræmmende, men vigtig at få beskrevet og italesat!

 • Jørgen Nielsenje podelio/la utisakпре 5 година
  👍Vredna čitanja

  Super fint indblik dels i det at blive voksen og begynde at finde sig selv, dele et oplysende indblik i en afghansk familie

Citati

 • Line Schmidt Sørensenje citiralaпре 6 година
  Bibliotekarerne på skolebiblioteket hed Grethe og Flemming, og de hjalp mig med at finde bøger. Jeg var en af de få brune piger, der brugte sin fritid på skolens bibliotek, og det var en glæde for dem at kunne introducere mig til litteratur, der var noget andet end Harry Potter-bøgerne. Og selv om jeg elskede Harry Potter-bøgerne, fordi de for en stund førte mig væk til en anden verden, ligesom Harry Potter forlader sin dødelige familie og oplever et andet, magisk liv, så sluttede mit magiske liv, det øjeblik jeg lukkede bogen. En Harry Potter-bog hjalp mig kun nogle få dage, og når jeg havde læst den til ende, var min virkelighed den samme – der var ingen Hagrid, der kunne hjælpe mig væk.
  En dag i slutningen af 8. klasse spurgte jeg Grethe, om hun kunne anbefale bøger om autentiske kvindehistorier i nutiden. Jeg havde læst bøger som Mandelas selvbiografi og Anne Franks dagbog og søgte efter noget andet. Jeg spurgte hende, om der var noget litteratur, der handlede om sådan nogle som mig selv. Grethe vidste besked om forholdene i mit hjem, for jeg talte meget med hende. Hun gik hen til reolen og trak Rushy Rashids selvbiografiske bøger ud til mig. Jeg skimmede nogle sider og lånte bøgerne med hjem.
  Havde jeg gjort oprør, hvis jeg aldrig var blevet introduceret til Rushy Rashids bøger? Muligvis ikke. For de fik det frø, som min far havde sået i mig, til at spire. Et frø, der ellers var gået i dvale. Jeg læste bøgerne og kiggede undrende på billedet på bogens omslag. Kunne det virkelig passe, at en muslimsk etnisk kvinde som mig selv, i Danmark, havde oplevet noget sådant og var kommet godt igennem det?
 • Nilab Sedighije citiralaпре 6 година
  Min bror havde ikke altid været det monster, han blev til, efter at min far døde. Han var en dreng, der mest af alt var følsom over for de mange indtryk, omverdenen præsenterede ham for, og havde brug for at blive mødt med kærlighed. Han havde brug for en fars beskyttende vejledning, en fars støttende omsorg og en fars tilgivende kærlighed. I stedet fik han en far, der levede i fortiden, og som han på ingen måde kunne bruge som forbillede. Min storebror udviklede sig til at blive modreaktionen på min far, ligesom islamisterne blev modreaktionen på kommunisterne i Afghanistan. Min far vakte selv monstret i min storebror til live, ligesom Afghanistans revolutionære vakte det afghanske islamistiske monster til live. Til gengæld levede min far op til sin rolle som far over for mig. Og ved sin død havde min far præget mig i så høj grad, at min storebrors uforløste vrede mod min far kun kunne rettes imod det, der var tilbage af ham, hvilket var mig.

Na policama za knjige

fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)