Fascisme, Madeleine Albright
da
Knjige
Madeleine Albright

Fascisme

Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Det er bedre at blive anklaget for dobbeltmoral end at blive dømt for ikke at have haft nogen moral, fordi man nægtede at handle.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Som Folkets Dagblad, Kinas Kommunistiske Partis husorgan, skriver: ”Hvis USA’s præsident hævder, at hans lands medier er en skamplet på USA, så bør negative historier om Kina tages med et gran salt, eftersom det er sandsynligt, at det reelle billede forvrænges af manglende neutralitet og en politisk dagsorden.” Den frie og uafhængige presses mulighed for at drage politiske ledere til ansvar er det, som muliggør transparent regeringsførelse – det er hjertet i demokratiet. Trump har sat sig for at standse det hjerte eller bremse dets slag. Det er en gave til alle diktatorer, og det er en skændsel, at gaven kommer fra USA’s øverste leder.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
TRUMPS SYN PÅ USA ER DYSTERT. BLANDT HANS YNDLINGSMANTRAER er, at de amerikanske domstole er partiske, FBI korrupt, pressen lyver for det meste, og valgene bliver der svindlet med. Den indenrigspolitiske virkning af disse fordømmelser er at demoralisere og splitte. Amerikanerne har aldrig før hørt en præsident tale med en så konsekvent foragt om de amerikanske institutioner. Men Trumps publikum er globalt. I stedet for at tilskynde andre til at respektere og følge USA’s eksempel, så opfordrer han dem til det modsatte. Denne nye linje er skadelig, især i lande, hvor der ikke er megen reel kontrol med den udøvende magt. I sådanne lande er undersøgende journalister, uafhængige jurister og andre, som søger sandheden, i bedste fald udsat for risiko. Faren vokser, når beboeren i Det Hvide Hus latterliggør deres professionelle troværdighed. Dermed ikke sagt, at journalister og dommere er hævet over kritik, men Trumps beskyldninger er så tankeløse og så generelle, at de kan bruges – og bliver det – til at miskreditere hele professioner, som er afgørende for demokratiet.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Mere overordnet er det afgørende, at de politiske ledere kan arbejde på tværs af grænserne for at mindske antallet af mennesker, som føler sig tvunget til at forlade deres hjemlande. Det kræver, at man opbygger sunde demokratier, holder fred og skaber velstand fra bunden og op. Men skal det lykkes, er vi nødt til at se verden på en måde, som anerkender, at vi er fælles om menneskeheden og har fælles interesser. De, som er tilfredse med at kigge indad, og som ikke ser noget højere formål end at beskytte sig selv mod det anderledes, det nye og det ukendte, vil ikke være til nogen hjælp.
Birgit Melgaard Michailidis
Birgit Melgaard Michailidisje citiraoпрошле године
Endelig, og som det alvorligste, frygter jeg en tilbagevenden til det internationale klima, som var fremherskende i 1920’erne og 1930’erne, hvor USA trak sig tilbage fra den internationale scene, og landene overalt forfulgte, hvad de oplevede som deres egne bedste interesser, uden at tage hensyn til større og mere varige mål. Den italienske forfatter og Holocaust-overlever Primo Levi hævdede, at hver tidsalder har sin egen fascisme, og han tilføjede, at det kritiske punkt kan blive nået ”ikke kun ved at skabe frygt for politiets overgreb, men ved at benægte og fordreje oplysninger, undergrave retsvæsenet, lamme uddannelsessystemet og ved på en myriade af måder at udbrede nostalgisk længsel efter en verden, hvor der herskede orden.” Hvis han har ret (og det tror jeg, han har), bør vi være bekymrede over den voksende række af politiske og samfundsmæssige strømninger, der rammer os i dag – strømninger, der drives frem af den teknologiske revolutions mørke side, de korrumperende virkninger af magten, den amerikanske præsidents manglende respekt for sandheden og den voksende accept af dehumaniserende fornærmelser, islamofobi og antisemitisme som en del af den almindelige offentlige debat. Vi er ikke fremme endnu, men disse strømninger ligner vejskilte, der peger tilbage til en tid, da fascismen blomstrede, og enkeltpersoners ulykke blev til millioner af tragedier.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
”Demokrati er ikke kun en statsform; det er ikke kun noget, som er indskrevet i en forfatning; demokrati er en livsform, det kræver en tro på mennesket og menneskeligheden (…) Jeg har allerede sagt, at demokrati er diskussion. Men reel diskussion er kun mulig, hvis folk stoler på hinanden, og hvis de reelt prøver at finde sandheden.”
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
I et ægte demokrati respekterer lederne flertallets vilje, men også mindretallets rettigheder – det ene uden det andet er ikke tilstrækkeligt.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Det betyder, at den forfatningsmæssige beskyttelse af den enkelte borger må forsvares, selv når denne beskyttelse bliver ubekvem for det ledende parti.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Dette åndelige storsind – denne omsorg for andre og for tanken om, at vi er skabt lige – er den stærkeste modgift mod den selvcentrerede moralske følelsesløshed, som gør det muligt for fascismen at brede sig.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
rykkede ind i det ovale kontor, har Donald Trump talt grimt om de institutioner og principper, som udgør grundlaget for ansvarlig regeringsførelse. Samtidig har han systematisk nedbrudt den politiske samtale i USA, udvist en chokerende mangel på respekt for kendsgerninger, bagvasket sine forgængere, truet med at ”spærre” politiske modstandere ”inde”, omtalt mainstream-journalister som ”det amerikanske folks fjender”, udspredt falske oplysninger om troværdigheden af det amerikanske valgsystem, propaganderet for en meningsløst nationalistisk økonomisk politik og handelspolitik, bagtalt indvandrere og de lande, de kommer fra, og dyrket paranoide fordomme om tilhængerne af en af verdens førende religioner.
For udenlandske politiske ledere med autokratiske tilbøjeligheder er disse udbrud en lækkerbisken. I stedet for at udfordre antidemokratiske tendenser støtter Trump dem – og er parat med undskyldninger. Når jeg er ude at rejse, bliver jeg igen og igen spurgt: Hvis USA’s præsident siger, at pressen altid lyver, hvordan kan man så bebrejde Vladimir Putin, at han fremsætter samme påstand? Hvis Trump insisterer på, at dommerne er partiske og siger, at det amerikanske retsvæsen ”er til grin”, hvordan skal man så forhindre en autokrat som Duterte på Filippinerne i at undergrave respekten for sine egne domstole? Hvis Trump beskylder oppositionspolitikere for forræderi, blot fordi de ikke er enige med ham, med hvilken ret kan USA så protestere mod fængsling af samvittighedsfanger i andre lande? Hvis verdens stærkeste land ser tilværelsen som et hundeslagsmål, som intet land kan vinde,
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
EN AF GRUNDENE ER FAKTISK DONALD TRUMP. HVIS VI SER PÅ FASCISME som et sår fra fortiden, der næsten var helet, svarer valget af Donald Trump til at rive plasteret af og pille i sårskorpen.
For Washington D.C.’s politiske klasse, både republikanere, demokrater og uafhængige, var valget af Trump så forbløffende, at det ville have fået en gammeldags stumfilmskomiker til at knuge sin hat med begge hænder, trække den ned over ørerne, gøre et hop i vejret og lande på ryggen. USA har haft præsidenter, som ikke var perfekte – faktisk har vi aldrig haft andet – men i moderne tid har vi ikke haft en leder, der både i ord og gerning ligger så langt fra de demokratiske idealer.
Lige fra begyndelsen af sin valgkampagne, og til han ryk
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Hvorfor forsøger så mange magtfulde mennesker at undergrave offentlighedens tillid til valg, domstole, medier og – når det gælder det grundlæggende spørgsmål om Jordens fremtid – videnskaben? Hvorfor har vi accepteret farlige kløfter mellem rige og fattige, byboere og landboere samt højtuddannede og lavtuddannede? Hvorfor har USA – i hvert fald midlertidigt – givet afkald på at lede verden? Og hvorfor taler vi igen om fascisme, så langt inde i det 21. århundrede?
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Når man ser tilbage, er det fristende at affærdige enhver fascist fra denne tid som en galning eller skidt fyr, men det er for nemt, og desuden farligt, fordi det gør os selvtilstrækkelige. Fascisme er ikke en undtagelse fra menneskelivet, men en del af det.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Hvis fascismen ikke så meget er optaget af at føre en bestemt politik som at finde en genvej til magten, hvad skal vi så sige om ledelsesstilen? Mine studerende bemærkede, at de fascistiske ledere, vi husker bedst, var karismatiske. På den ene eller anden måde etablerede de en følelsesmæssig forbindelse med folkemasserne, og som en kultleder fremkaldte de dybe og ofte ubehagelige følelser. Det er på den måde, at fascismens tentakler kan trænge ind i et demokrati. I modsætning til et monarki eller et militærdiktatur, der er blevet påtvunget samfundet oppefra, henter fascismen sin kraft fra en befolkning, som er vred over en tabt krig, et mistet arbejde, en erindring om ydmygelse, eller en følelse af, at deres land forfalder. Jo mere smertefyldt grunden til utilfredsheden er, jo lettere er det for en fascistisk leder at vinde tilhængere ved at lokke med fornyelse eller love at genvinde det frastjålne.
Aage Aksel Schmidt
Aage Aksel Schmidtje citiraoпрошле године
Efter min mening er en fascist én, som identificerer sig stærkt med hele nationen eller gruppen, som hævder at tale på vegne af den, ikke interesserer sig for andres rettigheder og er parat til at bruge de midler, som måtte være nødvendige – herunder vold – for at nå sine mål.
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)