da
Knjige
Terje Nordberg

Din vej – psykologi og selvværd

  Helle Algartje citiraoпре 2 године
  Selvværd er en grundlæggende følelse af at være i orden som menneske. Et menneske med selvværdet i orden behøver ikke prale, bagtale, være en dårlig kammerat. En person med selvværd kan lide sig selv, og kan lade andre få lov til at være som de er.
  Helle Algartje citiraoпре 2 године
  Grundlaget for en positiv identitet er følelsen af selvværd. Selvværd får du, når du både på krop og sjæl kan mærke, at du er noget værd – som den du er. Med dine fejl og mangler
  Helle Algartje citiraoпре 2 године
  Men identitetsjagten kan også være negativ. Hvis længselen efter at blive anerkendt, set som den man er og at blive holdt af – aldrig er blevet opfyldt – kan man finde trøst i en negativ identitet
  Helle Algartje citiraoпре 2 године
  Tal ordentligt til dine forældre. Husk at behandle andre, som du gerne selv vil behandles
  Helle Algartje citiraoпре 2 године
  Ofte falder pubertetsopgørene på et tidspunkt i forældrenes liv, hvor de selv befinder sig i besværlige overgangsfaser. Både mor og far er som regel omkring de 40-45 år, en tid, hvor overgangsalder og midtvejskriser præger de fleste voksne i en eller anden grad. At se deres eget barn nu blive voksent og gøre sig klar til at „gå om bord i livet“, kan være svært at være vidne til i en tid, hvor ens egen „ungdom“ langsomt svinder ind. Enhver mor og far ønsker selvfølgelig sit barn alt godt, men selv om man er voksen, kan det godt være svært at begribe, at man faktisk er ved at være midaldrende. Pubertetskonflikter kan derfor være blandet op med mange temaer, både fra den unge og den voksnes side.
  Her er nogle gode råd til dig:
  Forklar dine forældre, hvorfor du gør, som du gør.
  Forklar dem, at du har ret til et privatliv, og at du ikke vil acceptere, at de roder i dine sager, læser dine breve eller lytter til dine telefonsamtaler.
  Husk at ringe hjem, hvis du bliver forsinket.
  Helle Algartje citiraoпре 2 године
  Det er som regel en svær proces for alle parter. For forældrene, fordi den lille pige eller dreng ikke længere har brug for mor og far i samme grad som før. Megen vrede og smerte fra forældrenes side stammer fra den følelse af meningsløshed, som dukker op, når de tilsyneladende ikke længere er de vigtigste personer i deres børns liv. Mange unge lægger endda afstand til forældrene, finder andre normer og værdier, identificerer sig med meninger og måder at leve på, som ofte går stik imod forældrenes. Jalousien blomstrer, og der jokkes på mange ømme tæer hos forældrene, som føler sig tilsidesat og overflødige. Der stilles store krav til forældre med pubertetsbørn.
  Swje citiraoпре 3 године
  På den ene side drages vi mod personer, som har egenskaber, vi selv mangler eller savner. Men samtidig skal der være en vis følelsesmæssig genkendelighed. Hans eller hendes sider skal helst også findes et sted i vores egen personlighed. Det kan være temaer fra barndommen, familiemønstre, uudtrykte følelser, sår, angst eller længsler. Med næsten usvigelig sikkerhed „drages“ vi mod mennesker – og det gælder både venner og kærester – som på den ene eller den anden måde kan være med til at hele os. Ikke så sært at vi bliver deprimerede, når et forhold er slut
  Swje citiraoпре 3 године
  At blive forladt er det værste, vi mennesker kan blive udsat for
  Swje citiraoпре 3 године
  Den danske psykolog Ole Varming stillede for et par år siden 250 mennesker i alle aldre spørgsmålet: Hvad gør, og hvad har gjort, dit liv værd at leve? Der var ingen tvivl om, at venskab og nære forhold var vigtigt.
  Swje citiraoпре 3 године
  Men vi glemmer ofte at prioritere venskaber og nære forhold. Fra mange sider opfordres vi i stedet til at konkurrere, og i iveren efter at nå vores mål, lader vi ofte andre i stikken. Men det er i det nære forhold til vore medmennesker, at vi bliver levende og tilfredse, og når vi er sammen med gode venner, føler vi os glade og trygge på en måde, som hverken kærester, søskende eller forældre kan erstatte
  Swje citiraoпре 3 године
  Mennesker, der ikke har kontakt med andre, dør en langsom død.
  Safaaje citiraoпре 3 године
  men har et lige så stort behov for, at andre mennesker forstår og respekterer den måde, vi lægger vores personlige „konfettimønster“ på. At blive set som den du er, er en livsnødvendighed for din sjæl, ligesom mad og drikke er for kroppen.
  Safaaje citiraoпре 3 године
  Gå ud i verden og lev dit liv! Det er både spændende og besværligt, men du kan godt! Shubidua kaldte det at finde „den røde tråd“. Andre kalder det at finde „livets mening“, „noget at leve for“, „noget at tro på“, „sandheden“.
  Swje citiraoпре 3 године
  Ingen kan få dig til at føle dig underlegen eller mindreværdig, medmindre du giver dem lov til det.
  Swje citiraoпре 3 године
  Vi stræber efter at blive smukke, rige og stærke, men når vi endelig når målet, opdager vi, at det efterlader os med en tom og meningsløs følelse. Var det det hele?
  Swje citiraoпре 3 године
  „Ved at bede et andet menneske om hjælp, giver du dette menneske en gave.“
  jean-paul Sartre – fransk filosof
  Swje citiraoпре 3 године
  Hvis du planter to vækster i nærheden af hinanden, vil deres rødder vokse sammen og forbedre jordens kvalitet, så begge planter gror bedre, end hvis de stod hver for sig. Hvis du limer to stykker træ sammen, vil de kunne holde en større vægt end hver for sig. Hvis to mennesker lever sammen på en god måde, lever de begge længere og bliver mere tilfredse, end hvis de levede alene.
  Swje citiraoпре 3 године
  Da en gruppe studerende ved et universitet i USA så en film om Mother Teresas arbejde blandt syge og døende i Calcuttas slum, viste undersøgelser, at deres immunforsvar blev stærkere. De blev sundere og stærkere blot ved at se et andet menneske udføre gode gerninger. Tænk så, hvad det betyder at gøre det selv!
  Swje citiraoпре 3 године
  At modtage og give kærlighed er et biologisk behov for os, som giver næring til alt andet i livet
  Swje citiraoпре 3 године
  Omsorgen og behovet for andre mennesker er vigtig for vores oplevelse af livet som meningsfyldt.
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)