Så gå dog fra ham, Luna Munk
da
Knjige
Luna Munk

Så gå dog fra ham

Čitajte
115 štampanih stranica
 • 👍20
 • 🎯11
 • 🚀11
Når man lever i et forhold med både fysisk og psykisk vold, så kan svaret udefra været ret simpelt: ”Så gå dog fra ham!” Ingen ville nogensinde kunne se logikken i at blive hængende i seks år og endda sætte børn i verden under sådanne forhold, når man ikke selv har været der. Så gå dog fra ham! fortæller om, hvorfor Luna Munk alligevel valgte at blive i seks år i et forhold med vold og psykisk terror, hvordan hun mistede sig selv undervejs, og hvordan hun flygtede fra de åbenlyse problemer og påtog sig hele ansvaret for familien. Og så er det også historien om, hvordan Luna evnede at finde lykke og tryghed i et utrygt miljø. Bogen er Lunas egen ærlige beretning om de mange svære tanker og følelser, hun havde gennem årene. Det er hendes håb, at bogen kan sætte kærlighedens ofte destruktive magt i perspektiv og forklare, hvorfor omverdenens ”Så gå dog fra ham!” ikke er et råd, der er så nemt at følge, som man skulle tro.

Uddrag af bogen

Jeg lå bare på der på gulvet i fosterstilling, jeg trak vejret intenst og følte, at mit liv var slut, jeg var helt sikker på, at mit hoved var smurt ind i blod, jeg var sikker på, at jeg var gul og blå over det hele, og at jeg nu aldrig kunne forklare mig ud af den her til omverdenen. Jeg rejste mig op og gik ud og kiggede mig selv i spejlet, der var ikke et eneste mærke at se udover de rødsprængte øjne. Jeg tog mig selv i at smile bredt, for jeg vidste, at der stadig var en chance, vi kunne stadig godt finde vejen sammen, det krævede blot, at han kom hjem til mig igen.

Om forfatteren

Luna Munk (f. 1993) er studerende og enlig mor til tre små børn. Hun er kendt fra tv-programmet De unge mødre, hvor hun med sit ofte anderledes syn på moderskab både forarger og skaber forundring.
Prvi put objavljeno
2019
Utisak
Dodaj na policu
 • 👍Vredna čitanja20
 • 🎯Vredna čitanja11
 • 🚀Čita se u jednom dahu11
Prijavite se ili se registrujte
Camilla Stenstrup
Camilla Stenstrupje podelio/la utisakпре 5 месеци
👍Vredna čitanja

Den giver et indblik i hvordan det er at leve i et voldeligt forhold, samt det giver et andet perspektiv af hvem Luna er og hvorfor hun er blevet den person som hun er.. Stor anbefaling herfra.

Camilla Helsing Vendrup Larsen
Camilla Helsing Vendrup Larsenje podelio/la utisakпре 7 месеци
👍Vredna čitanja
🎯Vredna čitanja
🚀Čita se u jednom dahu

Simpelthen så god og fangende en bog!

ALina Ulvehøj
ALina Ulvehøjje podelio/la utisakпре 7 месеци
👍Vredna čitanja

En fantastisk og ærlig fortælling. Stort kram til Luna, og et klap på skulderen for at fortælle så åbent om noget der for det meste ties.

Camilla Helsing Vendrup Larsen
Camilla Helsing Vendrup Larsenje citiralaпре 7 месеци
Alle former for afhængighed er farlige, men den farligste det er kærligheden. Kærlighed er som det stærkeste stof på markedet, at blive clean kræver en styrke, som kun få besidder.
Linda Maria Juslenius
Linda Maria Jusleniusje citiraoпре 7 месеци
mte altid at være småirriteret på mig, det var faktisk, som om han elskede mig lige lidt højere, når vi var sammen derinde, og det lagde han heller ikke skjul på, kærlige kys og kram og intense blikke blev kastet rundt efter mig derinde, han var i sit es, noget som jeg sjældent oplevede, og noget der virkelig gjorde mig glad. Derfor begyndte det også hurtigt at tage overhånd, han begyndte at låne penge af mig, penge som han ikke gav mig igen, han kom med mange undskyldninger og udsættelser, og penge blev hurtigt en voksende problematik i hele vores forhold. Jeg var utrolig splittet, for egentlig så havde pengene ingen betydning for mig i det store hele, men det begyndte for mig at blive en principsag. Jeg var hele tiden i kamp med mig selv, fordi jeg nød at se ham glad, og jeg nød at opleve en helt anden side af ham, mens jeg virkelig følte mig elsket. For han lagde aldrig skjul på, hvor lykkelig han var over, at jeg tog med, og hvor meget det betød for ham, at jeg ville være sammen med ham derinde, det var noget, som vi havde sammen, det var vores ting. Samtidig vidste jeg godt, at det var en helt skæv prioritering, og jeg kunne slet ikke se det positive i at bruge så mange penge for enkelte timers underholdning, udover hans glæde, selvfølgelig.
Til at starte med var det mindre beløb, 200 og op til 500 kr., men da jeg også fik et arbejde og begyndte at tjene en god slat penge, så blev beløbene højere og højere. Jeg kunne ikke finde ud af at sige nej, for jeg ønskede for alt i verden bare, at vi var glade, og hvis jeg sagde nej, så kunne det ødelægge en hel dag, han blev mut og ville slet ikke snakke med mig, og alt, der irriterede ham ved mig, blev tidoblet, han lukkede helt af, han ignorerede mig, og han satte sig altid til at spille computer. Han forsikrede mig altid om, at det ikke var min skyld, han kunne jo ikke tvinge mig, men samtidig så sørgede han for, at stemningen blev så intens og så hård, at jeg til sidst ikke kunne sige nej. Når jeg så endelig sagde ja til spillehallen, så sprang han op i en lykkerus, det var lige før, at han kastede mig op i luften af glæde, alt imens han fortalte mig, hvor højt han elskede mig. Det gjorde mig lykkelig, og det gjorde, at jeg følte, at jeg var noget værd, samtidig med at det gjorde mig glad at gøre ham glad, og så var det jo bare penge, vi havde jo hinanden, vi skulle nok klare os, for det var jo trods alt os to imod hele verden. Spillehallen blev det sted, hvor vi havde kærestetid sammen, han gad aldrig med ud at spise, han gad aldrig med i biografen eller at lave andre kæresteting sammen, enten så skulle vi være derhjemme, eller også skulle vi sidde i spillehallen. Jeg følte ikke, at jeg manglede noget som helst – så længe han var glad, og så længe han bekræftede sin kærlighed til mig, så var alt godt for mig.
Desværre begyndte det hurtigt at tage endnu mere overhånd. Det eskalerede intenst, da han få måneder inde i vores forhold valgte at trække mit dankort 20.000 kr. minus, indtil banken ringede og spærrede kortet for mig. Han havde egentlig fået lov af mig til at trække det i minus, med en lovning om at betale pengene tilbage til mig, og jeg ønskede blot at gøre ham glad, og hver eneste gang jeg gav ham lov til det, så sprang han op af lykke og omfavnede og kyssede mig, jeg kunne slet ikke finde ud af at sige fra. Men jeg havde dog aldrig troet, at vi var ude i de her beløbsstørrelser, og da banken ringede til mig og fortalte, hvad der foregik, kom det som et slag i maven på mig, jeg havde på daværende tidspunkt aldrig nogensinde været så ked af det, jeg var direkte ulykkelig. På daværende tidspunkt havde jeg ingen gæld, noget som jeg værnede meget om, men jeg blev tvunget af min bank til at tage et forbrugslån, og det i sig selv var en kæmpe falliterklæring for mig, fordi jeg havde nemlig altid sagt til mig selv, at jeg aldrig ville tage et forbrugslån, bare fordi jeg kunne, det var simpelthen alt for dumt. Men her stod jeg så og blev tvunget til det imod min vilje, lånet lovede han mig til gengæld, at han nok skulle betale af for mig. Det kom dog aldrig til at ske i praksis, fordi når det gjaldt penge, var han sjældent oprigtig, han kunne jo bruge de her penge et andet sted, nemlig henne i spillehallen, og det gjorde han hver eneste gang, helt uden dårlig samvittighed. Det eneste, der gjorde, at han fortrød, var, når der ikke længere var penge til sjov og ballade, når han måtte prøve at skære ned på sine energidrikke eller cigaretter, for at vi kunne klare os igennem dagene.
Oven på episoden med mit dankort, lovede han mig, at han ville stoppe med at spille penge i spillehallen, han virkede oprigtig ked af det i den situation, han virkede anerkendende over for, at han havde et problem, og han lovede mig, at det aldrig nogensinde ville ske igen. Sådan gik det slet ikke, og hele den her ludomaniske tendens, hele den her spillehal, den blev centrum for størstedelen af vores forhold, centrum for vores konflikter. Ofte blev diskussionerne om emnet så heftige, at han uddelte slag til mig, fordi jeg hævede stemmen i frustration og afmagt, det blev ofte så voldsomt økonomisk, at vi ikke kunne betale vores regninger, og det var altid mig, der var efterladt med ansvaret. Til trods for at det var ham, som spillede pengene op, så var det mig, der måtte ud at låne penge til at betale vores regninger, det var mig, som stod med vores budget, for han anede ikke engang, hvad vi betalte til og hvorfor, og hver gang jeg prøvede at forklare ham situationens alvor, så lukkede han fuldstændig af over for mig, det var jo nemmere, at jeg klarede det, fordi jeg havde jo prøvet det før.
Hver måned, når der gik løn ind, så stod han troligt i spillehallen, og hver måned, når hans løn gik ind, kunne jeg aldrig sove op til dagen, jeg lå med intense bekymringer, jeg havde fysiske symptomer såsom ondt i maven og uro, jeg frygtede simpelthen for, at han ville tage derned igen, selvom han havde lovet mig at lade være, noget han gjorde hver eneste måned. Mest af alt frygtede jeg for beløbets størrelse, jeg frygtede for den kommende måned, og hvor meget vi ville have at leve for, og om vi overhovedet kunne betale vores regninger, jeg kunne aldrig finde ro op til den dag. Konstant kørte mine tanker om økonomi, også når han havde været afsted, for så skulle jeg skaffe penge, som vi kunne leve for, jeg skulle finde løsninger, og jeg skulle redde os. Hver dag var bare en dag, som skulle gennemleves rent økonomisk, imens jeg tænkte på, hvordan vi skulle klare dagen i morgen, hvordan der skulle blive råd til cigaretter, til energidrik og alle de andre laster, som han nægtede at give helt slip på. Han vidste, at jeg nok skulle finde en løsning, fordi det gjorde jeg jo altid, og det elskede han mig for, det fortalte han mig nemlig. Hver eneste gang lod han mig vide, at jeg var det bedste, der var sket for ham, når jeg stod der med pengene i hånden. Det var de ord, som holdt mig kørende, det var den følelse, som gjorde, at jeg blev ved, han vidste udmærket godt, hvad jeg ønskede, han vidste, at hans kærlighed til mig var altafgørende for, at jeg kunne fungere, at jeg bogstavelig talt ville gå igennem ild og vand for ham, hvis bare han elskede mig højt nok. Jeg var på dybt vand, og jeg kunne i den her situation ikke svømme, jeg var fanget, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme i land igen, jeg havde brug for nogen, som kom og hjalp mig op, men de kom bare ikke, fordi ingen kendte til situationens alvor. Jeg lukkede helt af, og hver eneste gang jeg prøvede at åbne munden, blev jeg konfronteret med: ”Så gå dog fra ham!” En sætning, som var omdrejningspunktet for mig i forhold til at lukke af, for den sætning talte til min logik, en logik, som jeg prøvede at undgå i jagten på kærligheden, og når logikken viste sig, så lukkede jeg helt af, fordi jeg vidste godt, at det var helt forkert, men jeg kunne ikke slippe kærligheden af frygt for at blive ladt alene.
”Elsker man højt nok, så har penge ingen værdi, men realiteten er, at kærlighed ikke er en valuta, og penge har man ligegyldigt hvad brug for for at kunne leve.”
Bøger fra Mellemgaard, Forlaget mellemgaard
Forlaget mellemgaard
Bøger fra Mellemgaard
 • 1.5K
 • 31
Anne's LæseListe, Vigant
Let læsning, Lisbeth Knezovic
Lisbeth Knezovic
Let læsning
 • 2
 • 1
Læste bøger, Christina Nissen
Christina Nissen
Læste bøger
 • 105
Mine, Carl Marinus Jensen
Carl Marinus Jensen
Mine
 • 109
bookmate icon
Jedna cena. Obilje knjiga
Ne kupujete samo jednu knjigu već celu biblioteku… po istoj ceni!
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)