bookmate game

Gyrith Ravn anbefaler

Bookmate
10Knjiga133Pratioca
"En af de bedste investeringer, jeg nogensinde har gjort, var i en reol, jeg har fået bygget specifikt til bøger, jeg endnu ikke har læst – og som jeg glæder mig til. Aldrig har jeg haft så meget lyst til at læse – og aldrig har jeg fået læst så meget. Den reol er simpelthen for mig epicenteret for alle litterære fristelser på ethvert givet tidspunkt – og så er den tilmed placeret, så jeg har direkte udsigt til den fra lejlighedens bedste læse-spot.
Dén reol indeholder en del flere bøger end de ti, jeg har nævnt her (og det har været svært at vælge – og især at vælge fra!). Hvis du har lyst til at følge med i min læsning og gradvise læsen-mig-igennem (og nye-indkøb-til) reolen – så følg med på instagram: @gyrith. Om mig i øvrigt: uddannet fra litteraturvidenskab og moderne kultur med berlinsk Kulturwissenschaft i ascendanten – og så har jeg arbejdet i forlagsbranchen de seneste godt 11 år.”

Vi elsker bøger og vi elsker ny læseinspiration. Derfor har vi bedt en række bogfolk – forfattere, forlagsfolk og passionerede læsere – fremhæve bøger. Bøger, som betyder noget for dem, og som de derfor har lyst til at fremhæve. Alle anbefalinger bliver udgivet på boghylder under titlen "Bogfolk anbefaler bøger".
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "St. Aubyns Patrick Melrose-kvintet er en af de vildeste læseoplevelser, jeg nogensinde har haft. Fra første binds forfærdende beretning om en barndom med en far, der er den mest modbydelige sadist, jeg nogensinde har læst — menikke desto mindre fremstillet med en morbid, britisk humor, som jeg simpelthen ikke kan regne ud, hvor forfatteren har fundet overskud til — over andet binds Fear-and-loathing-agtige dødsridt i narko og undergang — til tredje binds gradvise håb om et tåleligt liv. Det er så fantastisk velskrevet, rørende og klogt. Og så er jeg i beskrivelsen her endda kun igennem de første tre bind (samlet i én bog på dansk). Und jer selv dén læseoplevelse — og læs ikke blot de første tre, men alle fem bøger."
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  " 'Lolita, love of my life, fire of my loins. My sin, my soul'. Nabokovs Lolita er efter min mening en af de smukkest skrevne bøger i moderne romankunst — med et af de ubehageligste emner. Det er en bog, man bliver en bedre læser af. Aldrig har sprog i dén grad forført sin læser. Aldrig har en overgrebsfortælling i dén grad lignet en kærlighedshistorie. Og aldrig har man mødt så utroværdig en fortæller. Af alle tre grunde skal man læse den her bog."
 • nedostupno
 • Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Jeg har et svagt punkt for debutromaner — og her ikke kun: de friske og nyudgivne, men også: de etablerede forfatteres debutromaner — Hemingway, Morrison, Atwood; hvor startede de, hvor lagde de grundstenen til deres forfatterskaber? Men også blandt de nye og friske udgivelser er der guld at hente — og blandt de mange, virkelig gode debutromaner, der er udgivet i de forløbne år, har jeg lyst
  til at fremhæve Amalie Langballes forsvindingsnumre som en af de — efter min mening — mest originale og interessante stemmer. forsvindingsnumre er en roman om sorg — altopslugende og uoverkommelig sorg efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære — og Langballes sprog er fuldstændig uovertruffent."
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "En anden debutroman, der blæste mig fuldstændig bagover er Kim Leines Kalak. Aldrig er der sket så meget på de første 50 sider af en roman. Og aldrig har resten af en roman skuffet så lidt efter en så flyvende start. Kalak er en både rystende og rystende god roman — om menneskelig deroute, livsvalg og destruktivitet. Og om — trods alt — at komme ud på den anden side."
 • Kim Leine
  Kalak
  • 490
  • 11
  • 16
  • 58
  da
  Knjige
 • Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Kender du det: du har læst en god roman og har endnu en liggende, du glæder dig til — men du kan ligesom ikke tage springet direkte fra én god roman til den næste?Eller: du er egentlig på vej i seng, men vil gerne læse lidt, bare 15–20 minutter –og allerhelst noget, der, som et afsnit af en tv-serie, ligesom er en sluttet helhedi sig selv?Mine damer og herrer, jeg giver jer: noveller! Velegnet til ’hjerne-vask’ mellem romaner — og den perfekte snack før sengetid, som du kan drømme videre på, mens du sover! Og der er så mange gode samlinger derude; jeg nævner i flæng: Korsgaards Tyverier, Roupenians Kattemenneske, Auberts: Må jeg komme med dig hjem — og: amerikanske Lauren Groffs Florida. Sidstnævnte beskriver den amerikanske solskinsstat, som du aldrig har læst om den før — med kryb, sumpe, pumaer — ogmennesker på kanten af katastrofen, hvad enten det er i deres parforhold, i naturen eller på kanten af vanviddet. Overraskende, poetisk, barsk, og vanvittigt velskrevet (og ditto oversat af Lotte Kirkeby)."
  Bookmateje dodao audio-knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Fordi Lolita er en af mine yndlingsbøger var jeg skeptisk første gang jeg læste om romanen her: ”En Lolita til det 21. århundrede,” kaldte den internationale presse den — og knyttede den samtidig til #MeToo-bevægelsen. Men min skepsis blev gjort til skamme: Russells roman rodede grundigt rundt i mine moralbegreber og blev hos mig længe efter, jeg havde læst sidste side. Ogsjældent har jeg haft så meget behov for at tale med andre om en bog! Russellsgenistreg er, at hun lægger fortællingen hos den unge kvinde, der har haft et forhold til sin meget ældre lærer, og lader hende fortælle om både deres møde –og sit senere forhold til ham. Og det er stærkt urovækkende, fordi hun insistererpå at se forholdet som gensidigt, som kærlighed — og dermed bliver læseren også i tvivl: var det kærlighed? Og var det gensidigt? Russell formår at lægge nye nuancer til billedet af offer/gerningsmand — og vise kompleksiteten og gråzonerne i overgrebsfortællingerne."
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Ud over noveller har en anden ’kortforms-genre’ for nylig vakt min interesse: essay-genren! I Mathilde Walter Clarks Huset uden ende tager hun meget forskelligartede temaer op — blandt meget andet: erindring, tilhørsforhold, politisk korrekthed — og ikke mindst: litteratur! Mens jeg læste det ene essay efter det andet havde jeg det lidt, som jeg har det, når jeg har haft en rigtig inspirerende samtale med nogen og tænker videre over emnet længe efter; tager det frem, vender og drejer det i hovedet, tænker videre over spørgsmål ogsvar. Man er simpelthen i godt selskab med den her bog — og den er klog på denmåde, jeg vil kalde: livsklog. Og det allerbedste? Den giver læselyst!"
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Noget af det bedste ved bøger er, at de kan tage én med til steder, man ikke ellers ville komme — både fiktive og virkelige. I fiktionen kan man også tage til steder, man ellers ikke ville have lyst til at være, som i de dystopiske Station 11af Emily St. John Mandel og Alle himlens fugle af Rakel Haslund-Gjerrild — eller: hvad med et besøg i Margaret Atwoods Gilead? Rigtig mange har set med i HBOs serie over Atwoods moderne klassiker, Tjenerindens fortælling — og serien er også god. Men den når altså ikke bogen tilsokkeholderne. Foruden alle de ekstra detaljer, du får i bogen, så får du også Atwoods sublime vid og humor — ja, humor, selv i denne bog! Læs den — og læs bagefter hendes langt senere opfølger, Gileads døtre — hvor hun også leger medde mange HBO-seeres forventninger til historien."
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Også Han Kang har taget mig med til steder, jeg ellers ikke ville komme. I hendes fantastiske ”Vegetaren” tog hun mig med ind i hjertet af et ægteskab, om hvilket manden — i romanens allerførste sætning — fortæller: ”Before my wifeturned vegetarian, I’d always thought of her as completely unremarkable in every way.” Så er vi ligesom i gang — og det bliver faktisk kun mærkeligere derfra. Store var derfor mine forventninger, da jeg gik i gang med Kangs seneste roman, Levende og døde — og jeg blev ikke skuffet. Overrasket, ja (for det er virkelig en hel anden historie). Opslugt, absolut. Rystet i min grundvold? Jep. Levende og døde er en voldsom bog om krig, forsvinden og sorgbearbejdelse. Den behandler et traume, der berører en hel nation, som en kirurg, der forsigtigt men vedholdende roder i et åbent sår. Det er en bog, der har siddet i mig meget, meget længe efter endt læsning."
  Bookmateje dodao knjigu na policu za knjigeGyrith Ravn anbefalerпре 4 године
  "Man kan ikke elske noveller uden også at elske Hemingway. Eller: måske kan man ikke elske Hemingway uden også at elske noveller? Uanset: Hemingway er novellegenrens mester, og hans Samlede noveller indtager en hædersplads i min reol; det er meget ofte fra dén bog, jeg lige snupper en novelle-snack mellem to romaner — eller inden sengetid. Der er ikke et ord for meget — og der er ikke et ord for lidt. Og efter min mening bliver han faktisk ikke bedre end han er i novellerne."

  (Bogen er pt ikke tilgængelig i streaming. Gyrith anbefaler den danske oversættelse af Hemingways samlede noveller, som ikke er digitaliseret og derfor heller ikke tilgængelig i streaming. /red.)
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)