bookmate game
da
Knjige
Pernille Melsted

Sæt dig selv fri

 • Karin Gustausenje citiralaпре 5 месеци
  Hvis ikke jeg havde kompromitteret min egen integritet og ansvarlighed ved at spise chokolade til morgenmad (når jeg havde svoret nul sukker) og køre min søn hjem uden cykelhjelm, så havde jeg formentlig set den gravide kvinde ryge sin cigaret og tænkt: Hold da op, puha, stakkels børn. Og så var jeg cyklet videre uden at bruge mere energi på episoden. Hvis jeg selv havde været ”ren”, havde jeg blot observeret. Ikke været i affekt på den måde.
  Når andre mennesker har fri adgang til sider, vi ikke selv har adgang til – uanset om det er vildskab, fjollethed, naivitet, sårbarhed eller egoisme – eller når andre udviser adfærd, vi skammer os over i os selv, så mærker vi et stik af irritation, smerte eller sorg. Og for at dulme vores indre ubehag må vi finde en ydre måde at slippe af med smerten. Og det gør vi nemmest ved at pege fingre ad, finde fejl ved eller dømme den, der viser de karaktertræk eller den adfærd, vi ikke vil være ved eller finder usmagelig. Det kaldes at projicere.
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  Hun er også kvinden bag en af de mest sete TEDTalks nogensinde ”The power of vulnerability” (se den, og se også den om skam, når du alligevel er i gang)
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  Vred, grådig, egoistisk, hensynsløs, løgnagtig, forloren, billig, påholdende, hadefuld, jaloux, dum, hævngerrig, usikker, snerpet, naiv, sippet, kontrollerende, klam, besiddende, hysterisk, tøset, ond, mislykket, vred, led, ulækker, hemmelighedsfuld, afhængig, tosset, afskyelig, tåbelig, frygtsom, sølle, lukket, stivsindet, følelsesladet, grænseoverskridende, manipulerende, selvoptaget, selvhævdende, falsk, pinlig, latterlig, opblæst, grim, sjusket, storskrydende, besværlig, uautentisk, upassende, vild, ligegyldig, langsom, uansvarlig, uduelig, doven, nærig, uretfærdig, forræderisk, umoden, sladrevorn, desperat, barnlig, dullet, ufølsom, farlig, eksplosiv, pervers, krævende, energidrænende, ondskabsfuld, defensiv, trist, skrøbelig, flov, kønsløs, nervøs, arrogant, forkrøblet, svigefuld, dømmesyg, bedragerisk, overfladisk, voldelig, tankeløs, martyr, hyklerisk, lusket, nedladende, konkurrerende, magtsyg, ødsel, utilregnelig, ængstelig, blokeret, stor i slaget, fjoget, tørvetriller, taberagtig, værdiløs, misundelig, kritisk, holdningsløs, skamfuld, beskidt, bitter, skamløs, kommanderende, ufleksibel, gammel, kold, reserveret, hjerteløs, tilbageholdende, modvillig, racistisk, uoplyst, snobbet, dominerende, overbærende, fræk, uvidende, tyvagtig, anmassende, uærlig, medløber, nedtrykt, håbløs, uegnet, tiggende, slesk, nørdet, hellig, uinteressant, tudemarie, kedelig, anstrengende, tarvelig, uelskelig, bange, overaktiv, snagende, påtrængende, perfektionistisk, bedrevidende, røvslikkende, ondsindet, sindssyg, unyttig, småborgerlig, tilbageholdende, inkompetent, svigefuld, underlegen, destruktiv, tykhovedet, konfrontationslysten, svag, utålmodig, underlødig, selvdestruktiv, herskesyg, spirituel, hensynsløs, overfølsom, stivnakket, smagløs, sløset, bedragerisk, uinteressant, livløs, tom, latterlig, stakkels, irriterende, ligegyldig, uselvstændig.
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  3. HVORFOR DØMMER DU?
  · Nu begynder det at blive interessant. Hvorfor dømmer netop du disse egenskaber (når din kæreste fx ikke gør)? Hvordan har du det selv med at være dét? Er du det? Er der noget skam koblet på de egenskaber, du dømmer? I givet fald, hvem har påført dig skammen? Hvornår gemte du disse egenskaber i skyggen? Ville det på nogen måde kunne gavne dig at hive dem frem igen?
  Lotte Heise har vist engang sagt: ”Hvis du synes, jeg er for meget, skal du måske overveje, om du selv er for lidt.”
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  “No one can make you feel inferior without your consent.”
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  styrer dig, og du går glip af interessante interaktioner og møder, fordi du allerede har besluttet, hvem der er dine venner, og hvem der er dine fjender.
  · Når du er fanget i en projektion, bliver du ensidig og rigid. Du er ude af stand til at være objektiv og se den ”anden side” af en sag.
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  Når du er fanget i en projektion, bliver dine relationer mindre nære og intime. Du kan knap nok høre, hvad de andre siger. Du misforstår, fordrejer og har allerede dømt og draget dine konklusioner, inden de har nået at åbne munden.
  · Når du er fanget i en projektion, mister du dig selv. Eller rettere: Du mister dele af dig selv. Når du ”giver” visse egenskaber til andre, kan du ikke selv gøre brug af dem. Hvis du har projiceret al din vrede på din kæreste, har du ikke adgang til den i dig selv, ej heller når det er passende og nødvendigt. Du amputerer dig selv unødigt. Det samme gælder, når du projicerer positive egenskaber.
  · Når du er fanget i en projektion, mister du kontrol over dit liv. Dine projektioner
 • Lene Anette Franckje citiraoпре 3 године
  Når andre mennesker har fri adgang til sider, vi ikke selv har adgang til – uanset om det er vildskab, fjollethed, naivitet, sårbarhed eller egoisme – eller når andre udviser adfærd, vi skammer os over i os selv, så mærker vi et stik af irritation, smerte eller sorg. Og for at dulme vores indre ubehag må vi finde en ydre måde at slippe af med smerten. Og det gør vi nemmest ved at pege fingre ad, finde fejl ved eller dømme den, der viser de karaktertræk eller den adfærd, vi ikke vil være ved eller finder usmagelig. Det kaldes at projicere
 • Christoffer Birkbak Søeje citiraoпре 4 године
  Brené Brown kalder skam for den mest basale af alle følelser og definerer den som ”den enormt smertefulde følelse af ikke at være værdig til at blive elsket og høre til”.
 • Christoffer Birkbak Søeje citiraoпре 4 године
  Skam kan få os til at sige nej til kærlighed. Skam kan få os til at trække os. Og gemme os. Og sige nej til det, vi gerne vil sige ja til. Og ja til det, vi gerne vil sige nej til.
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)