Nick Littlehales

Sov rigtigt

  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Restitutionsværelset:
  Syv skridt til at sove bedre

  Dit soveværelse skal så vidt muligt ikke være en udvidelse af din dagligstue. Dit soveværelse skal være et værelse til mental og fysisk restitution.
  Tøm dette værelse (om end kun rent mentalt) og flyt kun de ting tilbage, som er nødvendige for at få den bedst mulige søvn, restitution og afslapning.
  Mørklæg værelset, så lys udefra ikke forstyrrer din søvn.
  Sørg for, at der i dette værelse er køligere end i resten af dit hjem.
  Gør, hvad du kan, for at føle dig tryg i dette værelse – en yndlingsbamse, et billede af dine elskede eller at dobbelttjekke, at alle vinduer er lukkede og alle døre låst, kan være det, der skal til.
  Indret værelset så neutralt som muligt, hold det rent og undgå alt, der kan stimulere bevidstheden (såsom plakater i stærke farver eller kriminalromaner).
  Kontroller brugen af teknologi i dette værelse – standby-lys skal være slukket om natten, og din telefon skal enten være i et andet rum eller i det mindste ude af syne (og slået på lydløs).
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Soveudstyret:
  Syv skridt til at sove bedre

  Væn dig til at sove i fosterstilling på din ikke-dominerende side (venstrehåndede skal sove på deres højre side, højrehåndede på deres venstre side).
  Tjek din madras og find ud af, hvad der er det bedste underlag for dig. Gør det samme for din sovepartner.
  Gå trinvist frem: Brug hellere 5.000 kr. to gange på syv år på dit soveunderlag i stedet for 10.000 kr. på en gang. Det er en god idé at købe lag, der kan vaskes og udskiftes regelmæssigt.
  Brug allergivenligt og åndbart sengetøj, også selv om du ikke har allergi, for at modvirke potentielle hindringer for søvn og for at regulere din kropstemperatur.
  Størrelsen er vigtig – køb en så stor madras som muligt. En dobbeltseng (med målene 180 x 200 cm) er den minimale størrelse, et par bør købe.
  Forbered dig, før du går ind i en sengeforretning! Gør brug af sælgerens viden om de forskellige produkter, men brug det, du har lært i dette kapitel, når du skal træffe det endelige valg.
  Vær opmærksom på, hvor meget du bør bruge på en madras i forhold til en sengeramme: Madrassen skal udgøre en så stor del af dit budget som overhovedet muligt (gerne 100 procent), eftersom en sengeramme i bund og grund kun tjener et dekorativt formål.
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Harmoni mellem aktivitet og restitution:
  Syv skridt til at sove bedre

  En kontrolleret restitutionsperiode i løbet af søvnvinduet først på eftermiddagen (kl. 13-15) er den perfekte måde at supplere dine nattecyklusser i harmoni med din døgnrytme.
  Først på aftenen (kl. 17-19) er den næstbedste mulighed, eftersom behovet for søvn er højt – men begræns denne periode til maksimalt 30 minutter, så det ikke påvirker din nattesøvn.
  Kan du ikke sove om dagen? Det betyder ikke noget – brug blot 30 minutter på at koble fra og lukke omgivelserne ude.
  Tag en pause mindst hvert 90. minut for at få ny energi og fastholde dit koncentrationsniveau. Undgå at bruge teknologi i disse vinduer, sådan at der ikke går 90 minutter, hvor du hele tiden er tilgængelig.
  Gør op med myten om, at mennesker, som sover om dagen, er »dovne«, og vær i stedet med til at skabe en kultur, hvor kontrollerede restitutionsperioder og pauser er accepterede – du taber, hvis du ikke tager en lur.
  Brug meditationsapps eller mindfulness, eller læg en lille ting af personlig værdi i hånden og luk af for omgivelserne.
  Hvis du ikke har mulighed for at tage pauser, så planlæg din dag således, at du ikke skal udføre alt for krævende opgaver om eftermiddagen, hvor du er mest træt.
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Rutiner før og efter søvn:
  Syv skridt til at sove bedre

  Rutiner før og efter søvn påvirker direkte kvaliteten af din søvn og din vågne dag. Du bør værdsætte dem som de vigtige aktiviteter, de er, og du vil opleve, at du bliver mere effektiv i løbet af dagen, samtidig med at du sover mere effektivt.
  Tag pauser fra teknologi i løbet af dagen som en belønning og træning af krop og sjæl.
  En god morgenrutine efter at have sovet er meget vigtig for B-mennesker, hvis de vil holde trit med A-menneskerne – gå ikke glip af dette til fordel for en overdreven brug af snooze-knappen.
  Lad være med at skrive sms’er, mens du er søvndrukken! Vær rigtig vågen, før du griber ud efter telefonen.
  Du kan selv gøre noget for at udløse det naturlige fald i kropstemperatur – et hurtigt brusebad og et køligere sovemiljø kan hjælpe dig med dette.
  Ryd op i dit hjem og dit sind og gennemgå i tankerne din dag, før du går i seng, så du ikke ligger vågen med hovedet fuldt af tanker.
  Perioden forud for søvn handler om at lukke ned – om at trække vejret gennem næsen, slappe af, at gå fra lys til mørke – mens perioden efter søvn handler om at starte dagen på en stille og rolig måde: Disse perioder tilhører dig og ingen anden
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Ideelt set skal du have 90 minutter til at forberede dig på at gå i seng og 90 minutter til at vågne og komme i gang med dagen på en ordentlig måde
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Cyklusser, ikke timer:
  Syv skridt til at sove bedre

  Et fast opvågningstidspunkt er R90-metodens grundsten – vælg et tidspunkt, og hold dig til det. Hvis du deler din seng med en partner, så få ham eller hende til at gøre det samme, og ideelt set står I op på samme tidspunkt.
  Tænk på søvn som bestående af 90-minutters-cyklusser og ikke timer.
  Din sengetid er fleksibel, men den fastsættes ved at regne baglæns i 90-minutters-enheder fra dit opvågningstidspunkt.
  Betragt søvn i et bredere tidsperspektiv for at fjerne presset fra dine skuldre. En enkelt dårlig nats søvn skal ikke slå dig ud – tænk i stedet på, hvor mange cyklusser du kan nå på en uge.
  Forsøg at undgå tre nætter i træk med færre cyklusser end det ideelle antal.
  Det handler ikke kun om kvalitet versus kvantitet. Find ud af, hvor meget søvn du har brug for. For den gennemsnitlige person er 35 søvncyklusser om ugen ideelt. 28 (6 timer hver nat) eller 30 er også okay. Hvis du får mindre, end du har planlagt, skal du ændre kurs.
  Forsøg at opnå den ideelle søvnmængde mindst fire gange om ugen
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  skal du højst have to nætter i træk med færre søvncyklusser end det ideelle antal, og du bør stræbe efter at have mindst fire ideelle nætter hver uge
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  du skal dog ikke gå for tidligt i seng, for som jeg tidligere har nævnt, er søvn, som man er gået glip af, tabt for altid
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Så hvis du kommer sent hjem en aften, og du ikke er klar til at sove ved midnat (i det scenarie, hvor vi forudsætter, at du har valgt, at du skal stå op kl. 7.30 hver dag), kan du i stedet gå i seng lidt før kl. 1.30, sådan at du får fire cyklusser (6 timer) – kommer du endnu senere hjem, kan du gå i seng kl. 3, men så får du kun tre cyklusser.
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Optimalt set bør dit opvågningstidspunkt ligge mindst 90 minutter før, du skal være på arbejde eller i skole, eller hvor du nu tilbringer din dag
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Det at stå op på samme tidspunkt hver dag er faktisk et af de stærkeste redskaber, vi har til rådighed i vores søgen efter måder at forbedre kvaliteten af vores restitution på
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  90 minutter er den mængde tid, som det tager for et menneske at gennemgå de søvnstadier, som konstituerer en cyklus
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Kronotype:
  Syv skridt til at sove bedre

  Find ud af, om du er A- eller B-menneske eller noget midtimellem. Find også ud af, hvilken kronotype dine bedste venner og din familie tilhører. Du kan eventuelt bruge spørgeskemaet Munich Chronotype Questionnaire, som du kan finde på internettet.
  Planlæg din dag, så du kan præstere bedst på de tidspunkter, hvor det er vigtigst.
  Brug koffein som et strategisk præstationsfremmende middel, ikke som en dårlig vane – og indtag ikke mere end 400 milligram om dagen.
  Hvis du er B-menneske: Bliv ikke liggende i sengen til langt ud på formiddagen i weekenden, hvis du vil bekæmpe hverdagens sociale jetlag.
  Indret mødelokaler, kontorer og skriveborde med dagslyslamper med henblik på at forbedre de ansattes koncentration, produktivitet og humør.
  Vid, hvornår du skal byde dig til, og hvornår du skal trække dig: Bør du melde dig frivilligt til at tage et straffespark i en kamp en sen aften, hvis du er A-menneske?
  Lær at fungere i harmoni med din partner, hvis I tilhører forskellige kronotyper.
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Døgnrytme:
  Syv skridt til at sove bedre

  Gå udenfor! Sæt dit indre ur med dagslys, ikke kunstigt lys.
  Tag dig tid til at lære dine rytmer at kende og find ud af, hvordan de påvirker dig – involver gerne familie og venner.
  Find ud af, hvornår dit energiniveau topper, og hvornår det falder. Find ud af, hvordan din adfærd passer ind i forhold til en naturlig døgnrytme – brug for eksempel et aktivitetsarmbånd til at måle.
  Den mest effektive søvnperiode er omkring kl. 2-3 om natten. Hvis du først går i seng, når solen står op, kæmper du imod dit indre ur.
  Sæt tempoet ned om morgenen – det er ikke sundt for din krop at have travlt om morgenen. Din søvnkvalitet er afhængig af, hvad du gør, fra det øjeblik du vågner.
  Blåt lys er dårligt timet lys om aftenen – dæmp det, når du kan. Gå efter rødt eller gult lys – måske kan du tænde et stearinlys.
  Forestil dig selv ved bålet på vores ø: Hvad gør du lige nu, som ikke er i harmoni med livet på denne ø? Hvad vil du gøre ved det? Planlæg nogle enkle forandringer af dine rutiner, så du kommer i bedre harmoni med en naturlig døgnrytme.
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Hvis du er morgenmenneske (A-menneske), går dit indre ur lidt hurtigt – hvis du er aftenmenneske (B-menneske), går dit indre ur langsomt.
  Heinz Holst Møllerje citiraoпрошле године
  Livet er for kort til at gå glip af fester og berigende oplevelser
  Admir Muricje citiraoпрошле године
  Vi er ikke ved vores fulde fem, når vi vågner, og vores kortisolniveau – kortisol er et hormon, som vi producerer som reaktion på stress – er på sit højeste niveau, kort efter at vi er vågnet.
  hmz1453je citiraoпре 4 године
  Glem alt om det, du troede, du vidste om søvn. Restitution er noget, der kan foregå hele døgnet rundt, ikke kun om natten – restitutionsprocessen er en konstant rytme, som vi alle må lære at følge
  hmz1453je citiraoпре 4 године
  Du vil opleve, at du får mere energi og bliver i bedre humør, at du bliver bedre til at huske og koncentrere dig, og at du bliver mere kreativ og opmærksom. Dit arbejde, dine relationer til andre mennesker og dit familieliv vil blive beriget, fordi du igen og igen vil være den bedste udgave af dig selv.
  hmz1453je citiraoпре 4 године
  Det er grunden til, at skoler og universiteter, virksomheder og almindelige mennesker, der ønsker at ændre deres liv, ringer til mig
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)