Kroppen, Bill Bryson
da
Knjige
Bill Bryson

Kroppen

Čitajte
Vi går gennem hele livet i en og samme krop, og alligevel ved de fleste af os stort set intet om, hvordan vores krop fungerer, og hvad der sker inden i os. Dette gør den formidable videnskabsformidler Bill Bryson, forfatter til bl.a. bestselleren En kort historie om næsten alt, noget ved. I Kroppen — en guide for indehavere tager han os med på en dybt fascinerende rejse fra top til tå og anskueliggør det vidunder, vores legeme er. Bogen er rigt illustreret og sprængfuld af viden om de mest forunderlige ting ved vores fysik, og den er, som forfatterens tidligere bøger, skrevet så ligetil og underholdende, at alle kan og får lyst til, at være med.
579 štampanih stranica
Prvi put objavljeno
2019
Izdavač
Gyldendal
Prevodilac
Lotte Follin

Ostale verzije

Kroppen, Bill Bryson

Utisci

Carsten Maibøll
Carsten Maibøllje podelio/la utisakпре 5 дана
💡Poučna
🎯Vredna čitanja

***** Uhyre interessant.

Jette Riedel
Jette Riedelje podelio/la utisakпре 2 месеца
🙈Ne drži pažnju

Peter Ganer
Peter Ganerje podelio/la utisakпре 6 месеци
👍Vredna čitanja

Citati

Morten Nørnberg Andersen
Morten Nørnberg Andersenje citiraoпрошлог месеца
Den består af 75 % vand, resten er primært proteiner og fedt. Det er utroligt, at tre så hverdagsagtige bestanddele kan forenes på en sådan måde, at det muliggør tanke, hukommelse, udsyn, æstetisk påskønnelse og alt det andet. Hvis du skulle finde på at løfte hjernen ud af kraniet, ville du næsten helt sikkert blive overrasket over, hvor blød den er. Hjernens konsistens127 er blevet sammenlignet med både tofu, blødt smør og en fast budding.
Jørgen Munksgaard Rasmussen
Jørgen Munksgaard Rasmussenje citiraoпре 6 месеци
I dag skønner man, at MRSA og dens slægtninge på globalt plan slår 700.000 mennesker ihjel120 om året. Indtil for nylig virkede et middel kaldet vancomycin mod MRSA, men det er man også begyndt at konstatere resistens over for.
Andreas Duckert Hansen
Andreas Duckert Hansenje citiraoпре 7 месеци
æret mere fremsynet.
IV
Det bedste ved penicillin – at det mejer alle former for bakterier ned – er også dets største ulempe. Jo mere vi udsætter mikrober for antibiotika, jo bedre mulighed har de for at udvikle modstandsdygtighed. Det, der er tilbage efter et par omgange antibiotika, er trods alt de mest resistente mikrober. Ved at angribe bakterier bredspektret111 stimulerer man til omfattende forsvarstiltag. Samtidig forvolder man unødvendige følgeskader. Antibiotika er nogenlunde lige så fintfølende som en håndgranat. Det smadrer gode mikrober så vel som dårlige. Der dukker stadig flere beviser op på, at nogle af de gode muligvis aldrig kommer sig – til ubodelig skade for os.
De fleste vesterlændinge har, når de når voksenalderen, fået mellem fem og tyve antibiotikabehandlinger. Man frygter, at virkningen akkumulerer, således at hver generation giver færre mikroorganismer videre end den foregående. Det ved den amerikanske forsker Michael Kinch bedre end de fleste. I 2012, da han var leder af Yale Universitys Center for Molecular Discovery i Connecticut, fik hans 12-årige søn Grant svære mavesmerter. „Det var startet den første dag på sommerlejr, hvor han havde spist cupcakes,“ husker Kinch, „så vi troede, at det bare var en blanding af nerver og for meget kage, men symptomerne blev værre.“ Grant endte til sidst på Yale New Haven Hospital112, hvor en række foruroligende begivenheder hastigt fulgte hinanden. Man fandt ud af, at hans blindtarm var sprunget, hans tarmbakterier var sluppet ud i bughulen og havde forårsaget bughindebetændelse. Infektionen udviklede sig til alvorlig blodforgiftning, og når betændelsen er i blodet, kan den ende overalt i kroppen. Grant modtog behandling med fire forskellige former for antibiotika, men til alles forfærdelse bed ingen af dem på de hærgende bakterier.
„Det var totalt forbløffende,“ husker Kinch nu. „Her var en dreng, der kun havde fået antibiotika en eneste gang i sit liv for mellemørebetændelse, og alligevel havde han tarmbakterier, der var resistente over for antibiotika

Na policama za knjige

Nyt på Bookmate, Bookmate
Bookmate
Nyt på Bookmate
  • 138
  • 106
Biografi, Henrik Nauta Hemmingsen
Henrik Nauta Hemmingsen
Biografi
  • 73
  • 60
Julegavebøger, Bookmate
Bookmate
Julegavebøger
  • 13
  • 4
Sundhed, Helene Juul Jensen
Helene Juul Jensen
Sundhed
  • 53
  • 3
Nysgerrighed, DearOptimists
DearOptimists
Nysgerrighed
  • 41
  • 2
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)