Peter Høeg

Frøken Smillas fornemmelse for sne

Smilla Qaavigag Jaspersen er 37 år gammel. Af eskimoisk oprindelse, bosat i København. Hun er ugift, utilpasset, barnløs, vredladen.
I Smillas opgang bor Esajas, seks år. De bliver venner. En dag styrter Esajas ned fra et tag og bliver dræbt. Smilla tror ikke, det er et uheld. Hun har set hans spor i sneen. Og hun har fornemmelse for sne. Et portræt af en kvinde. Af hendes forhold til et barn. Af hendes forsøg på at opklare en forbrydelse i en kultur hun aldrig har forsonet sig med.

”En vaskeægte dansk verdenssucces.”
— Berlingske Tidende

”Så bidende, foranderlig og uudgrundelig som lyrik — det er prosa, der selv i oversættelse kræver at blive læst op og smagt på. Han skriver med vellystig appetit om vejr, lys, mad og tøj.”
— The New Yorker

504 štampane stranice
Prvi put objavljeno
2011

Utisci

  Anders Friis Godtfred-Rasmussenje podelio/la utisakпре 2 године
  👍Vredna čitanja
  🎯Vredna čitanja

  End fantastisk velskrevet bog AF Peter, som jeg. nyder at læse cirka hvert femte år. Kan kun anbefales...

  Jens Herrestrupje podelio/la utisakпре 6 дана
  👍Vredna čitanja

  mariavejgaardje podelio/la utisakпре 4 месеца
  👍Vredna čitanja

Citati

  Anders Friis Godtfred-Rasmussenje citiraoпре 2 године
  ter bag os. Han har mistet orienteringen. Han føres ud mod det åbne vand. Mod der, hvor strømmen har udhulet isen, så den bliver tynd som en hinde, en fosterhinde, og under den er havet mørkt og salt som blod, og et ansigt presser sig nedefra op mod ishinden, det er Esajas’ ansigt, den endnu ufødte Esajas. Han kalder på Tørk. Er det Esajas der trækker ham til sig, eller er det mig der søger om på den anden side af ham, for derved at presse ham ud mod den tynde is?
  Anders Friis Godtfred-Rasmussenje citiraoпре 2 године
  – Døden er altid spild. Men undertiden er den det eneste der kan vække mennesker. Bohr deltog i konstruktionen af atombomben, og mente den ville gavne freden.

  Jeg husker noget Juliane engang sagde, på et tidspunkt hvor hun var ædru. At man ikke burde frygte den tredje verdenskrig. Menneskeheden havde brug for en ny krig for at komme til fornuft.

  Min fornemmelse nu er den samme som dengang. Bevidstheden om sindssygen i argumentet.
  Anders Friis Godtfred-Rasmussenje citiraoпре 2 године
  .

  Nu er de opmærksomme, ved siden af mig og tværs over uendelige afstande. Det er ikke så meget mig de lytter til. Det er frygten der binder os sammen, frygten hos det barn vi alle bærer i os selv.

Na policama za knjige

fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)