bookmate game
da
Jesper Wung-Sung

Kvinde set fra ryggen

Obavesti me kada knjiga bude dodata
Da biste čitali ovu knjigu otpremite EPUB ili FB2 datoteku na Bookmate. Kako da otpremim knjigu?
I 1890 vender Idas storebror hjem til Stubbekøbing på sommervisit. Med sig har han en ung malerkollega ved navn Vilhelm Hammershøi. Inden sommeren er ovre, er Ida og Vilhelm forlovet.
Det er et forhold, som begges mødre modsætter sig. Idas mor, der flere gange indlægges på Oringe Sindssygehospital, nægter at slippe taget i datteren. Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødslen dyrket Vilhelm som et vidunderbarn, og hun ser Ida som en forhindring for sønnens malerkarriere. Også i det københavnske kunstmiljø, hvor den fåmælte Vilhelm Hammershøi regnes for en ener, vækker forlovelsen forundring.

På usikre fødder træder Ida ind i en ukendt verden af museer, kunstnerkredse og udenlandsrejser. Hun følger sin mand i tykt og tyndt, mens han fortsætter med at male billeder, som kun en snæver kreds af mennesker forstår og værdsætter.

De rejser efter motiver. De flytter ind i gamle lejligheder, der kan tjene som rum for malerierne. Ida er gift med et menneske, der kun vil én ting her i tilværelsen: at male. Hun bliver Vilhelms livsledsagerske og foretrukne model. I maleri efter maleri, år efter år, står og sidder hun model for sin mand.

Ida slås med sin rolle og sit sind. Indimellem må hun få luft ved at råbe højt og lade porcelænet flyve gennem de tomme stuer.

Derefter står hun igen ubevægelig som model.

Portrætterne af en rygvendt kvinde med blottet nakke i et tomt rum bliver Vilhelm Hammershøis mest yndede og berømte motiv. Han oplever en stigende anerkendelse og popularitet frem mod sin tidlige død i 1916, og det maleriske tema varieres gang på gang med Ida som den tålmodige genstand anbragt inden for kridtstregerne på gulvet. Et liv i rygvendt tosomhed.
Ova knjiga je trenutno nedostupna
388 štampanih stranica
Vlasnik autorskih prava
Politikens Forlag
Prvi put objavljeno
2021
Godina izdavanja
2021
Da li već pročitali? Kakvo je vaše mišljenje?
👍👎

Utisci

 • Anne Poulsenje podelio/la utisakпре 3 године
  👍Vredna čitanja
  🎯Zdrav

  Jeg var virkelig betaget af Jesper Wung-Sungs “En anden gren”, og var spændt på om “Kvinde set fra ryggen”, ville kunne det samme. Det er to vidt forskellige historier, men de er begge så fine på hver deres måde. Der er ingen tvivl om, at Jesper Wung-Sung har sproget i sin magt. Romanens sprog er så fint og poetisk og er med til at vise hovedpersonen Idas personlighed helt fantastisk.

  Selve handlingen er meget stille og rolig, men kan virkelig noget. Der er noget virkelig fascinerende over at følge en kunstners kone. At se hvordan deres kærlighed til hinanden udvikler sig, og hvordan kunsten altid som regel kommer i første række. Jeg føler, jeg har fået et helt specielt indblik i et ægtepars liv, og det virker både utrolig tankevækkende og rørende.

 • lenehinzje podelio/la utisakпре 3 године
  👍Vredna čitanja

  Interessant og meget langsommelig. Minder om Hammershøjs billeder.

 • Hanne Risagerje podelio/la utisakпре 2 године

  Langtrukken men alligevel interessant.

Citati

 • Erik Johansen Jappeje citiraoпре 3 године
  Det værker i venstre skulder, og den højre arm sover. De kropslige kvaler står i kø. Det dunker i kravebenet og snurrer i anklerne. Ida rammes af alle de dårligdomme, som kvinder får af at føde for mange børn og arbejde for hårdt. Hun føler sig ynkelig, alt for uhyggelig bevidst om, at det eneste hun udretter, er at stå stille dagen lang. De hofter, der kunne være slidte af at vaske tøj, slæbe koks og bære på den ene skrigende unge efter den anden, gør ondt af ubevægelighed. Der går ikke længe, inden det føles som er der ild i lænden. Hendes ben svulmer op. Der er betændelse i det ene knæ. Efter en halv dag som model er det som om hele hendes krop er brudt i brand.
 • Elisabeth Holbækje citiralaпре 2 године
  Den rigtige krig, tænker Ida.
 • Elisabeth Holbækje citiralaпре 2 године
  forargelse. Og blev en stor succes

Na policama za knjige

fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)