Matthew Walker

Derfor sover vi

«Forskere har opdaget en revolutionerende ny behandling, som giver dig et længere liv. Den forbedrer din hukommelse, gør dig mere attraktiv. Den holder dig slank og dæmper din spisetrang. Den beskytter dig mod cancer og demens. Den gør dig mere modstandsdygtig over for forkølelse og influenza. Den nedsætter din risiko for hjerteanfald, for ikke at tale om diabetes. Du vil sågar føle dig gladere, mindre nedtrykt og mindre angst. Interesseret?» (citat fra bogen)

Indtil for ganske nylig havde videnskaben ingen svar på spørgsmålet om, hvorfor vi sover, hvad søvnen betyder for os, eller hvorfor det er så fatalt for vores helbred ikke at få søvn. Men en eksplosion af videnskabelige opdagelser i de sidste 20 år har kastet nyt lys over dette fundamentale fænomen i vores liv. Matthew Walker, førende neurolog og søvnekspert, giver os en ny forståelse af den vitale betydning, søvn og drømme har.
515 štampanih stranica
Prvi put objavljeno
2019
Prevodilac
Lotte Jansen

Utisci

  Danielje podelio/la utisakпре 2 године
  👍Vredna čitanja
  🔮Kompleksna
  💡Poučna

  bcarlsenje podelio/la utisakпре 2 године
  👍Vredna čitanja
  🚀Čita se u jednom dahu

Citati

  Stine Marie Sørensenje citiralaпре 4 месеца
  Man ser en sørgelig og ekstrem konsekvens af dette hos alkoholikere der, når de drikker, stort set ikke viser tegn på at have nogen REM-søvn. Lange perioder uden drømmesøvn fører til en forfærdelig ophobning, og efterslæb, af indre pres for at få REM-søvn. Så voldsomt at det faktisk medfører en skræmmende følgetilstand hos disse mennesker: aggressive drømme der forfølger dem mens de er vågne. Det opbyggede REM-søvnpres bryder brutalt ind i den vågne bevidsthed og fører til hallucinationer, vrangforestillinger og stærk desorientering. Den faglige term for denne forfærdelige psykotiske tilstand er »delirium tremens«.
  *

  Kommer alkoholmisbrugeren med i et rehabiliteringsprogram og holder sig fra alkohol, vil hjernen begynde at svælge i REM-søvn, indtage den i uhæmmede mængder i et desperat forsøg på at indhente det den i så lang tid har måttet undvære – en effekt der kaldes REM-søvn rebound. Vi ser nøjagtig den samme effekt som følge af ekstremt REM-søvnpres hos personer der har forsøgt at slå verdensrekorden i ikke at sove (før man satte en stopper for denne livstruende bedrift).
  Stine Marie Sørensenje citiralaпре 4 месеца
  grund af denne mangel på orexin, der blev forstærket af det mindre antal receptorer til at optage den smule orexin der måtte være, er den narkoleptiske hjernes søvn-vågen-tilstand ustabil, som en dårlig lyskontakt. Fordi den aldrig er hverken helt tændt eller helt slukket, vil narkoleptikerens hjerne forsigtigt stå og vippe omkring en mellemting, vaklende mellem søvn og vågenhed.
  Stine Marie Sørensenje citiralaпре 5 месеци
  Denne lur først på aftenen vil lette et værdifuldt søvnpres da den søvnighed som adenosin, der har ophobet sig støt og roligt i løbet af dagen, kontrollerer, er forsvundet. Flere timer senere når den selv samme ældre går i seng og prøver at falde i søvn, vil søvnpresset muligvis ikke være tilstrækkeligt til at vedkommende kan falde hurtigt i søvn eller lige så nemt opretholde sin søvn. En fejlagtig konklusion følger: »Jeg lider af søvnløshed.«

Na policama za knjige

  Bookmate
  Sundhed
  • 20
  • 314
  Bookmate
  Sov godt
  • 10
  • 75
  Tine Helen Schlaikjer
  Livsstil, sundhed & træning
  • 36
  • 43
  Sten Sagen
  Fagbøger
  • 96
  • 21
  Michael Møller
  2019
  • 149
  • 7
fb2epub
Prevucite i otpustite datoteke (ne više od 5 odjednom)